EBRD očekuje rast bh. ekonomije: Poziv na nastavak reformi

Bez autora
Feb 15 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje da će ekonomija u BiH u 2011. godini ostvariti pozitivan rast, koji se procjenjuje na 2,2 posto. Ovaj očekivani rast slijedi nakon teškog perioda s padom bruto društvenog proizvoda od 2,8 posto u 2009. godini, na vrhuncu globalne finansijske krize i skromnog rasta prošle godine, koji je procijenjen na 0,8 posto. Snažniji rast ove godine je uglavnom rezultat povećane inostrane potražnje. Nastavak provedbe reforme javnog sektora i poštivanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom su ključni elementi za ekonomski oporavak i budući održivi razvoj. Izvještaj o tranziciji također navodi da i dalje postoje veliki domaći izazovi za održivi razvoj u BiH...

EBRD očekuje rast bh. ekonomije: Poziv na nastavak reformiEvropska banka za obnovu i razvoj očekuje da će ekonomija u BiH u 2011. godini ostvariti pozitivan rast, koji se procjenjuje na 2,2 posto.

Ovaj očekivani rast slijedi nakon teškog perioda s padom bruto društvenog proizvoda od 2,8 posto u 2009. godini, na vrhuncu globalne finansijske krize i skromnog rasta prošle godine, koji je procijenjen na 0,8 posto.

Prema najnovijoj EBRD-ovoj regionalnoj ekonomskoj analizi, objavljenoj krajem januara, snažniji rast ove godine je uglavnom rezultat povećane inostrane potražnje. Nastavak provedbe reforme javnog sektora i poštivanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom su ključni elementi za ekonomski oporavak i budući održivi razvoj. Izvještaj o tranziciji također navodi da i dalje postoje veliki domaći izazovi za održivi razvoj u BiH. Kao ključni izazov navodi se ustavna reforma, bez koje će biti teško ostvariti dalji napredak ka efikasnijoj državi, provedbi sveobuhvatnih reformi i rasta te približavanje Evropskoj uniji, saopćeno je iz EBRD-a.

Supervizija banaka

- Politička volja da se provedu teške mjere fiskalne konsolidacije, da se ekonomija dalje liberalizira kao i da se poboljša poslovno okruženje, pomoći će BiH da se vrati na održivi model ekonomskog rasta, rekao je EBRD-ov vodeći ekonomist Peter Sanfey.

Jedan od ključnih prioriteta s kojim se suočava BiH je nastavak procesa privatizacije i napredak u reformama koje imaju za cilj poboljšanje investicijske i poslovne klime u zemlji. Potrebno je dalje jačanje regulatora u sektoru cesta i željeznica, kao i funkcionalno razdvajanje u sektoru energetike kako bi se olakšala modernizacija svih sektora infrastrukture. Bankarski sektor je ostao zdrav uprkos globalnim finansijskim previranjima, ali je neophodno da se uspostavi objedinjeni sistem supervizije banaka u BiH i da se promovira razvoj nebankarskog finansijskog tržišta.

U izvještaju o tranziciji za 2010. godinu glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglöf upozorio je vlade da bi dugoročni rast u zemljama istočne Evrope mogao biti ugrožen ukoliko one ne budu dalje provodile ključne reforme samo zato što region sada izlazi iz globalne ekonomske krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik